Hoe wordt een narrowcasting systeem gebruikt?
Om goed uit te leggen wat narrowcasting betekent en hoe het gebruikt wordt hebben we 11 voorbeelden voor je op een rij gezet.
1. Gemeenten
De gemeente ontvangt dagelijks een grote diversiteit aan mensen. Om de balie-afspraken goed te laten verlopen, gebruiken gemeenten vaak een volgnummersysteem. Dit wordt weergegeven op de schermen in de wachtruimte. Om deze informatie wat interessanter te maken combineren gemeenten dit met vermakende content zoals weers- en nieuwsberichten.
2. Automotive sector
Binnen autobedrijven en garages wordt narrowcasting (ook wel digital signage) gebruikt om de wachtende klant te vermaken en informeren over speciale acties, zoals bijvoorbeeld de winter- of zomercheck. In showrooms vind je ook regelmatig displays die video's over de specificaties van bepaalde auto's laten zien.
3. Bioscopen
In bioscopen vind je vaak displays die informatie met je delen over het huidige filmaanbod, films die binnenkort te zien zijn en interessante acties.
4. Sportverenigingen
Narrowcasting schermen zie je bij sportverenigingen vaak hangen in de kantine, waar ze de bezoekers de zaal- of veldverdeling laten zien en leden op de hoogte te stellen van acties en evenementen.
5. Stations & vliegvelden
Op vliegvelden en stations hangen vaak schermen waarop reisinformatie, zoals vertrek- en aankomsttijden, wordt weergegeven. Afgewisseld met reclames van bijvoorbeeld winkels in de buurt en de laatste weer- en nieuwsberichten.
6. Bedrijven
Er is veel informatie die bedrijven met hun medewerkers willen delen. Denk bijvoorbeeld aan KPI’s, workshopdata, geboekte of beschikbare vergaderruimtes, verjaardagen en vacatures. Daar is narrowcasting zeer geschikt voor. Hang een scherm op in de kantine, bij de receptie of juist in de buurt van het koffieautomaat en je weet zeker dat hij vaak bekeken wordt.
7. Horecagelegenheden
Niet alleen fast food restaurants, ook andere horecagelegenheden maken gebruik van narrowcasting. In de vorm van digitale menuborden, maar ook als digitaal reclamebord voor het raam. Doordat het scherm ook buiten openingstijden aan staat, worden voorbijgangers met smakelijke beelden getriggerd om een reservering te maken.
8. Zorginstellingen
Bij de apotheek en in ziekenhuizen vind je de zogenoemde wachtkamerschermen. Hiermee wordt informatie getoond over de wachttijden en medicijngebruik. Ook worden er vaak gezondheidstips gedeeld die relevant zijn voor grote groepen klanten, zoals: wat te doen bij hitte?
9. Onderwijsinstellingen
Op scholen vind je vaak schermen die het rooster van die dag of juist roosterwijzigingen weergeven. Omdat de schermen vaak op een centrale plek als de hal of de kantine hangen, worden ze door veel leerlingen gezien en wordt iedereen snel geïnformeerd.
10. Winkels
In de retail wordt narrowcasting vaak gebruikt voor instore communicatie. Zo vertellen de schermen de bezoekers meer over bepaalde producten en verleiden ze je met aantrekkelijke kortingsacties. Maar niet alleen in de winkel, ook in de etalage zie je veel narrowcasting systemen. Deze etalage displays hebben als taak het langslopende publiek te verleiden om naar binnen te stappen, of om later terug te komen of om online te shoppen als de winkel gesloten is
11. Hotels
Hotels gebruiken narrowcasting om in te spelen op de klantbehoefte met slimme cross- en upsell acties. Bijvoorbeeld: “Als u bij ons verblijft krijgt u korting op een ontspanningsmassage in ons Wellnesscenter. Er zijn nog plekken beschikbaar om 12:00 uur, 13:30 uur, 15:00 uur en 15:30 uur. Reserveer direct.”