Narrowcasting en IoT

Een boer die precies weet wanneer één van zijn koeien een kalfje ter wereld gaat brengen. Een stratenmaker die zijn trilplaten altijd op tijd laat onderhouden en zo hoge reparatiekosten bespaart. En een ober die zijn klanten nooit meer nee hoeft te verkopen, omdat altijd alles op voorraad is. Allemaal voorbeelden van wat het Internet of Things voor jou kan betekenen. De mogelijkheden zijn eindeloos, zeker wanneer je IoT combineert met narrowcasting.

13% van de Nederlandse bedrijven is bezig met IoT

Van de zorg tot de industrie en van de retail tot de overheid: overal verslimmen en verbeteren IoT-oplossingen onze werkzaamheden en creëren zij compleet nieuwe businessmodellen. In een razendsnel tempo. Tenminste, als we uitgaan van de voorspelling van Gartner. Het onderzoeksbureau denkt dat er in 2020 meer dan 26 miljard apparaten verbonden zijn met de cloud. Maar volgens Vodafone gaan deze ontwikkelingen in ons land nog lang niet zo hard. In hun IoT Trendrapport 2018 schrijven zij dat slechts dertien procent van de Nederlandse bedrijven al gebruik maakt van IoT, of van plan is het binnen afzienbare tijd te implementeren.

Omzetstijging van 51% dankzij IoT

In tegenstelling tot deze dertien procent, zegt bijna zeven op de tien Nederlandse ondernemers niet of nauwelijks na te denken over IoT. En dat is doodzonde. Want de Nederlandse bedrijven die wél de vruchten plukken van IoT, zagen hun omzet met 51 procent stijgen.

Verbeterde klantervaring

Maar niet alleen de omzet stijgt dankzij de implementatie van IoT, ook de klanttevredenheid kan flink toenemen. Van de Nederlandse bedrijven geeft 32,5 procent aan dat hun IoT-projecten hebben geleid tot een betere ervaring van hun klanten en gebruikers.

Iot Trendrapport 2018 Vodafone
Drijfveren om gebruik te maken van IoT

Direct contact met je klanten

Die stijging in de klanttevredenheid is ons inziens ook niet vreemd. IoT biedt bedrijven namelijk de mogelijkheid om direct contact te leggen met hun klanten en, via narrowcastingschermen, rechtstreeks met hen te interacteren. Zo kan een consument in een winkel gepersonaliseerde aanbiedingen te zien krijgen, op basis van wat hij of zij van het schap gepakt heeft. Of past het beeldscherm zich automatisch aan als de weersomstandigheden veranderen. Zo laat het paraplu’s en koffie-aanbiedingen zien als het regent en worden de zonnebrandcrème en de ijsjes aangeprijsd als de zon schijnt.

Interactieve narrowcasting

Interactieve narrowcasting noemen we dat. De inhoud van het beeldscherm verandert automatisch als er een externe gebeurtenis plaatsvindt, zoals het aanraken van een product, het passeren van een sensor, het veranderen van de temperatuur of wanneer de voorraad op dreigt te raken.

Zo werkt IoT in de horeca

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt: je zit in een restaurant en je mag eindelijk bestellen… Dan blijkt dat het gerecht waar je zo naar uit zat te kijken uitverkocht is. Teleurgesteld bestel je maar iets anders. Dankzij IoT hoeven restaurants hun klanten nooit meer teleur te stellen. Stel je voor: je hebt een restaurant met een digitaal menubord én een slimme sensor in je koeling. De laatste realiseert zich dat een product bijna uitverkocht is. Hij geeft automatisch een signaal door aan de menukaart, die alle menu’s met dit product direct vervangt.

IoT in de gezondheidszorg

Met behulp van slimme sensoren, draagbare biometrische trackers en andere monitoringsinstrumenten worden ook in de gezondheidszorg veel positieve resultaten behaald. Zo kunnen sensoren in het bed van de patiënt vitale waarden meten en een waarschuwing sturen als deze een bepaald bereik overschrijden of als de patiënt uit bed valt. In combinatie met narrowcasting kan dit alarm direct de digitale beeldschermen in de kamers van de dienstdoende artsen activeren en direct de patiëntgegevens, het kamernummer en een routebeschrijving delen, zodat de hulpverleners alle benodigde informatie hebben om snel in actie te komen.

Wil jij weten wat interactieve IoT en narrowcasting voor jou kunnen betekenen?

Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met je mee over hoe je deze twee innovatieve hulpmiddelen inzet om je omzet en je klanttevredenheid te vergroten.

We bloggen er op los, kortom nog meer blogs

Naast de product-updates hebben wij nog veel meer te delen

Relatiedag: 'Gezellig en inspirerend'

Relatiedag: 'Gezellig en inspirerend'

We hebben genoten van persoonlijke gesprekken, de positieve reacties op onze demonstraties en de interessante brainstormsessie over IoT.

Lees het blog
Butler.tv daagt ICT-studenten uit

Butler.tv daagt ICT-studenten uit

Gedurende tien weken werken Henrico Pops en Alexander Kranenborg aan een prototype, dat sensoren verbindt met ons narrowcastingplatform.

Lees het blog
Vloeiende vormen op de achtergrond
Vloeiende vormen op de achtergrond