Wat is narrowcasting?

Lotte ten Berge
Redacteur

Narrowcasting, ook wel digital signage genoemd, wordt door bedrijven ingezet ter ondersteuning van de communicatie. Met behulp van beeldschermen worden klanten, cliënten en werknemers voorzien van relevante visuele content.

Narrowcasting, ook wel digital signage genoemd, wordt door bedrijven ingezet ter ondersteuning van de communicatie. Met behulp van beeldschermen worden klanten, cliënten en werknemers voorzien van relevante visuele content.

Waar en hoe wordt narrowcasting gebruikt?

De inhoud van die content verschilt per sector. Maar het is vrijwel altijd bedoeld om de kijker te verleiden om tot actie over te gaan of te vermaken. Om goed uit te leggen wat narrowcasting is hebben we 11 voorbeelden voor je op een rij gezet.

1. Gemeenten

De gemeente ontvangt dagelijks een grote diversiteit aan mensen. Om de balie-afspraken goed te laten verlopen, gebruiken gemeenten vaak een volgnummersysteem. Dit wordt weergegeven op de schermen in de wachtruimte. Om deze informatie wat interessanter te maken combineren gemeenten dit met vermakende content zoals weers- en nieuwsberichten.

2. Automotive sector

Binnen autobedrijven en garages wordt narrowcasting gebruikt om de (wachtende) klant te vermaken en informeren over speciale acties, zoals bijvoorbeeld de winter- of zomercheck. Ook vind je regelmatig displays in showrooms, die de bezoekers video's over de specificaties van de auto's laten zien.

3. Bioscopen

In bioscopen vind je vaak displays die informatie met je delen over het huidige filmaanbod, films die binnenkort te zien zijn en interessante acties.

4. Sportverenigingen

Narrowcasting schermen zie je bij sportverenigingen vaak hangen in de kantine, waar ze de bezoekers de zaal- of veldverdeling laten zien en leden op de hoogte te stellen van acties en evenementen.

5. Stations & vliegvelden

Op vliegvelden en stations hangen vaak schermen waarop reisinformatie, zoals vertrek- en aankomsttijden, wordt weergegeven. Afgewisseld met reclames van bijvoorbeeld winkels in de buurt en de laatste weer- en nieuwsberichten.

6. Bedrijven

Er is veel informatie die bedrijven met hun medewerkers willen delen. Denk bijvoorbeeld aan KPI’s, workshopdata, geboekte of beschikbare vergaderruimtes, verjaardagen en vacatures. Daar is narrowcasting zeer geschikt voor. Hang een scherm op in de kantine, bij de receptie of juist in de buurt van het koffieautomaat, en je weet zeker dat hij vaak bekeken wordt.

Bedrijven afbeelding
7. Horecagelegenheden

Niet alleen fast food restaurants, ook andere horecagelegenheden maken gebruik van narrowcasting. In de vorm van digitale menuborden, maar ook als digitaal reclamebord voor het raam. Doordat het scherm ook buiten openingstijden aan staat, worden voorbijgangers met smakelijke beelden getriggerd om een reservering te maken.

8. Zorginstellingen

Bij de apotheek en in ziekenhuizen vind je de zogenoemde wachtkamerschermen. Hiermee wordt informatie getoond over de wachttijden en medicijngebruik. Ook worden er vaak gezondheidstips gedeeld die relevant zijn voor grote groepen klanten, zoals: wat te doen bij hitte?

9. Onderwijsinstellingen

Op scholen vind je vaak schermen die het rooster van die dag weergeven, of juist de roosterwijzigingen. Omdat de schermen op een centrale plek hangen, zoals in de hal bij de entree en in de kantine, worden ze door veel leerlingen gezien en wordt iedereen snel geïnformeerd.

10. Winkels

In de retail wordt narrowcasting vaak gebruikt voor instore communicatie. Zo vertellen de schermen de bezoekers meer over bepaalde producten en verleiden ze je met aantrekkelijke kortingsacties. Maar niet alleen in de winkel, ook in de etalage zie je veel narrowcasting schermen. Deze etalage displays hebben als taak het langslopende publiek te verleiden om naar binnen te stappen. Of om later terug te komen, als de winkel gesloten is.

11. Hotels

Hotels gebruiken narrowcasting om in te spelen op de klantbehoefte met slimme cross- en upsell acties. Bijvoorbeeld: “Als u bij ons verblijft krijgt u korting op een ontspanningsmassage in ons Wellnesscenter. Er zijn nog plekken beschikbaar om 12:00 uur, 13:30 uur, 15:00 uur en 15:30 uur. Reserveer direct.”

Probeer onze narrowcasting software nu gratis uit

Wil je weten of narrowcasting ook wat is voor jouw bedrijf? Meld je via deze linken probeer onze software 30 dagen gratis uit. Voor vragen kun je ook contact met ons opnemen via support@butler.tv.